kvART: Kreće izložba Ivana Kožarića

kvART: Kreće izložba Ivana Kožarića

Naša umjetnička galerija kvART na mjesec dana postaje dom djelima suvremenog umjetnika Ivana Kožarića.

Izložba je otvorena radnim danom od 16 do 20 sati te vikendom od 11 do 20 sati, a ulaz se ne naplaćuje.


U okviru izložbe Ivan Kožarić – Grafike, posjetitelji će moći razgledati djela iz grafičkih mapa Torza (2004.), Proljeće (2013.), Ramzes (2012.) i Razbijte okvire (2013.).


Grafičku mapu Razbijte okvire čine prikazi izdvojenih i osamljenih likova. 


Vertikalno izduženi pojednostavljeni likovi prikazani su i u mapi Ramzes. Kožarić, kao i na slici, sigurnim potezom ostvaruje umjetničku poruku te dobiva prikaz tijela i pokreta.

Interes za ljudsko tijelo moguće je vidjeti i u grafičkoj mapi Torza gdje na zanimljiv način reže kadar i prikazuje lik. 


Grafička mapa Proljeće vedrim i jarkim bojama sugerira buđenje prirode. Motive stabala, sunca, cvijeća i životinja iz ove mape te njihovo ostvarivanje u različitim medijima možemo pratiti kroz čitav umjetnikov opus.


Ivan Kožarić jedna je od vodećih figura hrvatske suvremene umjetnosti. Rođen je u Petrinji 10. lipnja 1921. godine. U Zagrebu je pohađao Državnu obrtničku školu, a od 1943. do 1949. godine studira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1959. kao stipendist Fonda Moša Pijade boravi u Parizu, ali ubrzo odbacuje potencijalnu popularnost i vraća se u Zagreb. Godine 1961. pridružuje se zagrebačkoj umjetničkoj grupi Gorgona. Iako je Kožarić prije svega kipar njegov opus je okarakteriziran velikom produkcijom djela u različitim medijima, od skulptura, slika, crteža i grafika do radova na tekstilu.


Izložbu Ivan Kožarić – Grafike možete pogledati u umjetničkoj galeriji kvART, nasuprot Germania Casinu. Izložba će biti otvorena do 1. kolovoza 2021., a ulaz je besplatan.


Izloženi radovi dio su privatne kolekcije Domagoja Škrtića.