Otvorena izložba u galeriji kvART

Otvorena izložba u galeriji kvART

U našoj umjetničkoj galeriji kvART je otvorena nova izložba "Siročad" umjetnice Marije Matić.

Kada govorimo o Mariji Matić govorimo o autoportretima, kolažima, crtežima; ta raznovrsnost i jedinstvo u isto vrijeme podsjeća nas na to kako u umjetnosti medij nije bitan, već sam umjetnik. Njeni modeli, bilo da je riječ o samoj sebi (autoportret), djeci (afrička siročad), ispoljavaju čitav dijapazon emocija, od onih uznemirujućih; tuge, straha, dapače, prestravljenosti ili prijetvornosti i lucidnosti u pogledima subjekta, do onih poput sreće i najiskrenije djetinje zaigranosti. Kod Marije može nas na prvu zapanjiti količina izvedenih autoportreta, no ujedno primjećujemo kako su oni lišeni i najmanje doze narcisoidnosti. Prisjetimo se samo što je značila tematika autoportreta u radu Julije Knifera, Ljube Ivančića, Gabrijela Stupice. Naglašavam ove umjetnike jer iako potpuno različiti u izvedbi, način na koji su portretirali vlastitu personu jednako je blizak duhu Marijinih autoportreta.

Ekstenzivan ekspresionizam u radu autorice koji svoju metafizičku struju usmjeruje prema životu, s velikom intrigom može nas držati «zaljepljenima» za zid galerije promatrajući radove. Autoportreti, kolaži, portreti, naslikani su tako da se pored njih ne može prošetati ravnodušno. Marija je uspijela kroz autoportrete i portrete iživiti i proživiti sebe pritom ignorirajući u potpunosti bilo kakve zakone anatomije, figuru... Imaju li njeni radovi upravo zbog tog ekspresionističkog izraza u sebi onaj danas tako potreban krik u svijetu, gotovo pomamni krik velikog straha koji očajava zbog situacije svijeta kakav jest?

Tanja Škrgatić


ŽIVOTOPIS

Marija Matić rođena je 1994. U Zagrebu. 2014. upisuje Studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje se školuje do jeseni 2017. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo joj je pohvalnicu za uspješan rad tijekom akademske godine 2014./2015. Sudjelovala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi među kojima su 34. Salon mladih 2018. te 14. Erste Fragmenti. Živi i radi u Zagrebu.